Taxes als Centres Civics


L'ordenança municipal de preus públics aprovada pel Ple Municipal l'any 2001 (PSC, ICV- EUiA) establia unes taxes per a totes aquelles entitats o persones que volguessin sol·licitar l'ús d'un espai, d'una sala, a un centre cívic. Aquesta ordenança és vigent, tot i que des de la seva aprovació no s'ha aplicat en la pràctica. Ara el nou govern de la ciutat (PP-CIU) considera que qualsevol ordenança s'ha de fer complir. I, òbviament, no li manca raó.

A Badalona existeixen Centres Cívics repartits per tots els barris. Però quina n'es la seva funció. Llegeixo literalment la finalitat de la definició del propi ajuntament:

«Els centres cívics tenen com a finalitat el desenvolupament sociocultural de la comunitat, el foment de la participació ciutadana i el suport a grups i entitats, per tal que puguin dur a terme els seus projectes i activitats»

Definició clara i contundent que no deixa dubtes. Estan al servei de les necessitats ciutadanes com a recolzament a les seves inquietuds socials, culturals, cíviques, .... L'Ajuntament (que representa tots els ciutadans) posa a disposició aquests centre per tal de fomentar i impulsar la vida associativa dels veïns. Per tant posar una taxa al desenvolupament d'aquestes inquietuds no té el mínim sentit. D'aquí que encara que aquell govern va decidir establir-la a través d'una ordenança mai l'hagi fet cumplir. Imagino que adonant-se del seu error mai assumit pel que es veu.
Ara la pilota està a sobre de la teulada del govern actual i ja ha anunciat que aviat començaran a aplicar la taxa a totes les entitats i persones que sol·licitin utilitzar un espai públic municipal a les instal·lacions dels Centres Cívics. És com he dit abans raonable. Les normes estan per fer-les complir. Però, anuncia que ja està treballant per canviar la normativa actual de manera que les entitats o persones que vulguin fer ús d'un centre cívic, sense ànim de lucrar-se, “només hagin de pagar taxes quan l'activitat tingui lloc fora de l'horari habitual de l'equipament i obligui a fer hores extres al personal”. Tal com els caps de setmana.

Suggerir el govern local que sense deixar de complir l'ordenança -cosa que sembla no ser cap delicte- possibilitin al màxim l'accés a les instal·lacions en les mateixes condicions que fins ara buscant la formula legal més adient que segur que es pot trobar si es vol. I sobretot, a l'hora de canviar l'ordenança, pensar en els horaris que majoritàriament són demandats pels ciutadans, no sigui que amb l'excusa dels horaris dels centres, tots acabin pagant taxes.
Per què torno a repetir, cal llegir-se la finalitat dels centres cívics i per tant adequar-ne els espais i els horaris.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Feliz 2014

Legalizar la falsificación.

¡ Se acabaron las lágrimas !