Sóc català perquè ho vull ser!

Tots els homes i dones formem la nació catalana. I el futur l'hem de decidir entre tots, junts. Per què això sigui possible hem de ser el suficientment generosos com per renunciar a una part de les nostres premisses màximes i apropar els nostres plantejaments a la visió dels altres. Així, i sols d'aquesta manera, podrem ser una nació.


 J.L.Carod Rovira
–«El nacionalisme és propi dels estats, que tenen un model de nació tancat i sense vida, al marge de les persones. Pel estats, la nació és una herència i no es pot modificar. Si tu vols ser espanyol has de complir un seguit de requisits, com si vols ser francès. Nosaltres, que encara no tenim estat, tenim la possibilitat de construir un model de nació nou, a diferència del nacionalisme dels estats, que no compta amb les persones, perquè els imposa l'herència d'allò que van viure uns que ara ja són morts.

La nació catalana del segle XXI l'han de fer els que hi vivim, en el segle XXI, no els del segle XX, els del XIX o els de Jaume I, que ja no hi són. És un model que és viu, democràtic, perquè el fan les persones, perquè incorpora, perquè permet que els que vinguin de fora hi pugui participar i, sobretot, i això és una diferència fonamental amb alguns models nacionals europeus, no és ètnic. El model nacional espanyol és ètnic. Això és el que no vull per al meu país. Deixem el nacionalisme per als estats i quedem-nos amb la nació. Concebuda no com una herència ni com una imposició, sinó com una elecció. Sóc català perquè ho vull ser; això té una potència civil extraordinària.»

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Feliz 2014

Legalizar la falsificación.

¡ Se acabaron las lágrimas !